TRAV

TRAV

Vad är egentligen trav?

Trav är en engagerande och underhållande sport som ger både glädje och spänning. I trav tävlar ekipage, mot varandra på travbanor runt om i vårt land. Hästarna skiljer sig åt en del men i stort gör man skillnad på varmblod och kallblod där deras rasegenskaper ger dem olika styrkor. Likaså skiljer man på ston och hingstar i vissa lopp, i andra tävlar de mot varandra. Att lära sig hästarnas styrkor liksom sårbarheter är viktig kunskap. En del är snabbstartare, andra mer sega och starka och sen skiljer sig deras lynnen också. En del har vinnarskalle, andra går mer på kommando. Vanligast är att trav körs med sulky men det förekommer också travlopp med ryttare, då kallas loppen för montélopp. Sulkyn kan skilja sig åt och ge hästarna olika köregenskaper.

Även kuskarna har olika erfarenheter, styrkor och förmågor. Lopplängden brukar variera i antalet metrar men kan enklast delas upp i sprint, medel och stayerdistans. Hur långt ett lopp är kräver olika uthållighet av hästarna och olika taktisk förmåga av kuskarna. Vilket spår hästen får är avgörande då olika spår ger olika förutsättningar att nå bra positioner. Starten sker oftast genom autostart men ibland även genom voltstart. Att analysera ett lopp innebär att alla dessa olika förutsättningar behöver vägas in. Våra travbanor  skiljer sig också åt, vissa har har korta upplopp, andra långa.

V75  spelas på lördagar och V75-1 går kl. 16.20. Grundförutsättningarna för V75 är att hitta vinnarna i sju avdelningar. Vinstpotten fördelas mellan de som fått sju, sex och fem rätt på sina kuponger. Idag lämnas det in hundratusentals system varje V75-omgång och omsättningen räknas alltid i tiotals miljoner kronor. Här kan ni se vilka andelar vi på Andelsbaren erbjuder till V75-spelet.

V86 spelas på onsdagar och är  idag ett av de mest populära spelen hos ATG med en omsättning på ca 18-20 miljoner kronor per vecka. Prispoolen fördelas mellan de som har åtta, sju och sex rätt. 40 % av potten går till åttorna, 20 % till sjuorna och 40 % till sexorna. Om ingen får alla rätt eller att väldigt många träffar 6 och/eller 7 vinnare och utdelningen blir lägre än 15 kronor går pengarna till en jackpot för nästkommande V86-omgång.

Grand Slam 75 är storspelet på söndagar där du kan vinna 10 miljoner kronor om du är ensam vinnare med 7 rätt. Grand Slam 75 körs på söndagar. Starttiden är 15.00 och den sista avdelningen är i mål cirka 17.10, vilket innebär att allt avgörs på drygt 2 timmar. Du följer tävlingarna live på ATG.se eller i Kanal 12 från kl. 14.30. Här kan du läsa mer om vilka spelläggare på Andelsbaren som erbjuder spel till denna spelform.